Nieuws

Boek Knols koek

Egge Knol: Knol’s koek

Prachtig boek over de ambachtelijk bakker van Groninger koek.

Als bakkersknecht Egge Knol in 1923 wil trouwen, kan hij van een bakkerspatroon geld lenen om zelf een bakkerszaak te beginnen. Hij koopt een zaak aan het Zuiderdiep in Groningen en wordt daarmee een van de vele bakkers in de stad. In de loop van de jaren vijftig legde hij zich steeds toe op Groninger koek. In 1958 kocht hij een voormalige wasserij aan het Hoendiep in dezelfde stad. Vanaf 1965 produceerde het bedrijf onder leiding van zoon Durandus Knol vrijwel alleen koek. In het markante witte pand zit nog steeds de bakkerij en de eigen winkel. Nu is kleinzoon Edwin Knol de derde generatie koekbakker. De zaak is inmiddels hofleverancier.

Kleinzoon Egge Knol (neef van de huidige eigenaar Edwin) beschrijft het verhaal van dit familiebedrijf en gaat in op de geschiedenis van Groninger koek en andere bekende koekbakkerijen. Naast vele bijzondere historische verhalen en prachtig illustratiemateriaal, bevat het boek ook een actuele serie foto’s, gemaakt door fotograaf Gea Schenk, die het ambachtelijk bereiden van de koek mooi in beeld brengt.

Bioloog-archeoloog Dr. Egge Knol was bijna dertig jaar werkzaam bij het Groninger Museum. In tentoonstellingen en publicaties legde hij vele aspecten van het Groninger erfgoed vast. Dit boek is daar een waardevolle aanvulling op.