Nieuws

Heropening Knols Koek

Knols Koek heropent maandag het pand aan het Hoendiep in Groningen. ,,Afgelopen donderdag heb ik de apparatuur getest en ben ik wezen proefbakken. Met succes”, vertelt een enthousiaste directeur Edwin Knol.

Het bedrijf werd in augustus vorig jaar getroffen door de tweede brand in acht jaar tijd. ,,De dag na de brand heb ik twee machines uit het pand kunnen redden. ,,Een ervan is nog gebruikt door mijn grootvader en is zo’n 60 jaar oud. De machine is grondig schoongemaakt en hij werkt weer goed. We gebruiken de machine om het deeg te breken”, zegt Knol.

‘Alleen de muren hebben het overleefd’

Van het gebouw zelf bleef weinig meer over. ,,Ze hebben alles weggehaald, zoals de binnenmuren en de leidingen. Alleen de muren uit 1914 hebben het overleefd. De rest is goed voor de schroot”, legt Knol uit.

Na de brand was Knol er al snel van overtuigd dat het bedrijf terug moest keren aan het Hoendiep. ,,In 2023 bestaan we 100 jaar. Het mocht niet zo eindigen dat een brand het einde zou betekenen van ons familiebedrijf. Dat kan ik niet verteren.”

Tijdelijke locatie niet haalbaar

Knol onderzocht de mogelijkheden voor een tijdelijke bakkerij, terwijl de locatie aan het Hoendiep weer wordt herbouwd. ,,Het bleek niet haalbaar”, vertelt Knol. Daarom ging hij volop bezig met de herbouw aan het Hoendiep.

Knol moest veel zaken regelen met de verzekering en voor de machines. ,,Dat kostte nogal wat tijd, omdat de bouwwereld onder druk staat. Maar ik ben blij dat het is gelukt. De afgelopen maanden verlangde ik er naar terug om met mijn handen in het koekendeeg te staan, en dat kan nu weer!”

Maandag aan de slag

Maandag gaat Knol met zeven mensen personeel weer aan de slag. Van die zeven helpen vier met het bakken, is er één chauffeur en zijn er twee medewerkers op kantoor. Laatstgenoemden gaan bellen met supermarkten en andere klanten om te vertellen dat ze weer open zijn en weer Knol’s Koek verkopen.